Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα βότανο που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τα κρυολογήματα

Βοτανικό όνομα: Andrographis paniculata
Κοινό όνομα: Andrographis

Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

 Το andrographis είναι ένας θάμνος που βρίσκεται στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες και μερικές φορές ονομάζεται «Ινδική echinacea». Είχε χρησιμοποιηθεί ιστορικά σε επιδημίες, συμπεριλαμβανομένης της ινδικής γρίπης του 1919, κατά τη διάρκεια της οποίας το andrographis απέκτησε τη φήμη ότι σταμάτησε την εξάπλωση της ασθένειας. Στην Αγιουρβεδική ιατρική το andrographis, συχνά ονομαζόμενο ως «Βασιλιάς των Πικρών», έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες ως ένα πικρό τονωτικό, ως αντιπυρετικό και καθαρτικό. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το andrographis θεωρείται πικρό και «κρύο» και χρησιμοποιείται για να καθαρίζει τη θερμότητα από το αίμα (ιδιαίτερα στους πνεύμονες, στο λαιμό και στον ουροφόρο σωλήνα).
 Λόγω του ότι θεωρείται «κρύο» βότανο στην παραδοσιακή ιατρική, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τη θεραπεία «θερμών» καταστάσεων που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ορισμένες οξείες καταστάσεις.
Σύγχρονη έρευνα
 Τα κύρια συστατικά στο andrographis είναι διτερπενικές λακτόνες γνωστές ως andrographolides. Αυτά τα πικρά συστατικά θεωρείται ότι έχουν τονωτικές για το ανοσοποιητικό, αντιφλεγμονώδεις, ηπατοπροστατευτικές και διεγερτικές της έκκρισης χολής δράσεις.
 Ένας αριθμός μελετών έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο, για να ερευνήσουν τη χρήση αυτού του βοτάνου σε διάφορες παθήσεις. Την τελευταία δεκαετία, ένα εκχύλισμα andrographis (πωλούμενο σε συνδυασμό με ελευθερόκοκκο ή όπως αλλιώς ονομάζεται Siberian ginseng), που ονομάζεται Kan Jang, έχει γίνει δημοφιλές στη Σκανδιναβία ως θεραπεία για το κρυολόγημα.Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι αυτό το εκχύλισμα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μπορεί επίσης να προλάβει το κρυολόγημα. Το Kang Jang βοήθησε στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2003. Συγκρινόμενοι με
469 ασθενείς που χρησιμοποιούσαν το συμβατικό αντιιικό φάρμακο amantadine, 71 ασθενείς της μελέτης που χρησιμοποιούσαν Kan Jang είχαν περίπου 3 λιγότερες μέρες συμπτωμάτων κρυολογήματος και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν πολύπλοκη γρίπη. Έρευνες από το Sichuan Traditional Medicine Research Institution έδειξαν ότι το andrographis είχε ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσον αφορά στα συμπτώματα του κρυολογήματος. Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης ήταν μια χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος μετά τη θεραπεία με andrographis. Από 84 περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος, οι 70 πέτυχαν φυσιολογική θερμοκρασία σώματος μέσα σε 48 ώρες. Αν και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς το andrographis λειτουργεί στα κρυολογήματα, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να διεγείρει την ανοσία, κάνοντάς το χρήσιμο ως ένα γενικό υποστηρικτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το andrographis έχει μελετηθεί κυρίως για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και αυτό το επιτυγχάνει ενισχύοντας τα υγιή επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων του αίματος.
Το andrographis μπορεί να βοηθήσει και σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος. Σε μια επιθεώρηση που δημοσιεύθηκε το 2004, οι επιστήμονες εξέτασαν επτά κλινικές μελέτες (με σύνολο 896 συμμετεχόντων) και βρήκαν ότι το andrographis είναι ανώτερο από το placebo στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μολύνσεων του άνω αναπνευστικού σωλήνα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 έδειξε ότι το Kan Jang (το σκανδιναβικό σκεύασμα που περιέχει andrographis) ανακούφισε τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ιγμορίτιδα. 185 άτομα πήραν είτε placebo είτε Kan Jang ως θεραπεία για οξεία μόλυνση του ανωτέρω αναπνευστικού σωλήνα (συμπεριλαμβανομένης της ιγμορίτιδας). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Kan Jang μπορεί να μειώσει τον πονοκέφαλο και τα ρινικά συμπτώματα. Ωστόσο ο βήχας και τα συμπτώματα των ματιών δεν διέφεραν σημαντικά ανάμεσα στις δυο ομάδες.
 Μια προκαταρκτική μελέτη που χρησιμοποίησε απομονωμένα andrographolides ανακάλυψε ότι ενώ έτεινε να μειώνει το ιικό φορτίο και να αυξάνει τα επίπεδα των CD4 κυττάρων σε άτομα με HIV, στην ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε η παρασκευή οδηγούσε σε παρενέργειες που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κόπωση, μια πικρή-μεταλλική γεύση στο στόμα και αυξημένα επίπεδα ενζύμων στο συκώτι, που επέστρεφαν στα κανονικά μετά το τέλος της αγωγής.
Το andrographis μαζί με ελευθερόκοκκο (Siberian ginseng), γλυκόριζα και schisandra είναι πολλά υποσχόμενα για μια γενετική ασθένεια που ονομάζεται οικογενειακός μεσογειακός πυρετός. Ερευνητές έχουν επίσης μελετήσει το andrographis ως θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα. Σε μια μελέτη, 120 άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα χωρίστηκαν σε
δυο ομάδες. Στη μια ομάδα δινόταν εκχύλισμα andrographis (400 mg 3 φορές την ημέρα) ή ένα φάρμακο που λέγεται mesalazine (1.500 mg 3 φορές την ημέρα). Μετά από 8 εβδομάδες θεραπείας, οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια αποτελέσματα. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε 224 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε μια ομάδα που έπαιρνε 1.200 mg andrographis 3 φορές την ημέρα και σε μια ομάδα που έπαιρνε 1.800 mg andrographis 3 φορές την ημέρα και συγκρίθηκαν με μια ομάδα που έπαιρνε placebo. Σημαντικά περισσότεροι ασθενείς που έπαιρναν την υψηλότερη δόση έδειξαν κλινική ανταπόκριση σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπαιρναν placebo. Οι ασθενείς που έπαιρναν τη χαμηλότερη δόση δεν είχαν κανένα όφελος.
Μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή κλινική μελέτη σε 152 ασθενείς με αμυγδαλίτιδα βρήκε ότι 6 γραμμάρια την ημέρα andrographis για μια εβδομάδα ήταν τόσο αποτελεσματικά όσο η παρακεταμόλη στο να παρέχει ανακούφιση από πυρετό και πονόλαιμο.
Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το andrographis μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη της καρδιοπάθειας. Προκαταρκτικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύει το συκώτι από τοξική βλάβη με πιο επιτυχία από ότι το δημοφιλές ηπατοπροστατευτικό βότανο γαϊδουράγκαθο (milk thistle). Έχει κάποια οφέλη σε άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα. Επίσης φαίνεται ότι διεγείρει τις συστολές της χοληδόχου κύστης. Έχει αποδειχθεί βοηθητικό σε συνδυασμό με αντιβιοτικά για άτομα με δυσεντερία, μια σοβαρή μορφή διάρροιας.
Δοσολογία
 Μια τυπική δόση του andrographis είναι 400 mg τρεις φορές την ημέρα. Σε μερικές μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί υψηλές δόσεις, 1.000 με 2.000 mg τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
     Το andrographis είναι γενικά ασφαλές βότανο, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορούν να πάθουν εντερικές διαταραχές ή καούρα.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :