Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα «ακριβά» δώρα που ετοιμάζει ο Πούτιν στον Τσίπρα

Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει με επικριτικό βλέμμα την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, την Τετάρτη, στο Κρεμλίνο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για δύο ημέρες επί ρωσικού εδάφους, σε ένα ταξίδι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων που δεν αισθάνονται άνετα με την προσέγγιση των δύο χωρών.
Στη Μόσχα πάντως, ετοιμάζουν «δώρα» για την ελληνική οικονομία, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Το πιο σίγουρο από αυτά, είναι η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές αρχές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θέλει τη δημιουργία μικτών, ελληνορωσικών, εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι το χάρισμα των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τα φαινόμενα παρεμβαίνει στην Gazprom προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα, για τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά.  
Παράλληλα, η Μόσχα ασκεί πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, για τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανία.
ΠΗΓΗ:fnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :