Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Αναπτυξιακό σχέδιο Καμίνη για «επιστροφή στην Αθήνα»

Αναπτυξιακό σχέδιο Καμίνη για «επιστροφή στην Αθήνα»

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου Αθηναίων (2015-2020) με καίριο σύνθημα τη φράση «Επιστροφή στην Αθήνα» για κατοίκους, επαγγελματίες, επενδύσεις νέων επαγγελματιών, επιστήμονες, δημιουργικούς ανθρώπους, επισκέπτες, παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Όπως σημείωσε, ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό του Κέντρου της Αθήνας και την μετεξέλιξή του σε ένα κέντρο Διεθνούς και Βιώσιμης Μητρόπολης.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πρωτεύουσας αποτυπώνεται στο θεσμικό εργαλείο που ονομάζεται Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) που περιλαμβάνει 70 δράσεις, που ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται σε επτά ειδικούς στόχους.
Οι στόχοι αυτοί είναι η στήριξη της οικονομικής βάσης, η ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής - επανακατοίκησης του Κέντρου, αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας και νομιμότητας, η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας, η ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, η βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.
Όπως είπε ο κ. Καμίνης, κύριος στόχος του ΣΟΑΠ είναι «η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η επιστροφή της κατοικίας στο Κέντρο της Αθήνας, η ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και η αναμόρφωση της εικόνας της». Επίκεντρο αποτελεί ο τουρισμός και η ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό. «Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που είναι φορείς διαχείρισης προορισμού» είπε ο κ. Καμίνης και αναφέρθηκε στις δράσεις της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) και στη διοργάνωση του Travel Trade Athens.
Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη διαμόρφωση ενός πλέγματος δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά» με το οποίο επιδιώκεται να αναδειχθεί η Αθήνα σε κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Η πρώτη πιλοτική παρέμβαση θα γίνει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους, Αθηναϊδος και Αιόλου και επεκτείνεται έως την οδό Αθηνάς. Στόχος είναι η αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημοσίων χώρων.
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Πρόκειται για μια σημαντική, μητροπολιτικού χαρακτήρα, παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτίρια του δήμου Αθηναίων» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι «για τη χρηματοδότηση ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης».
Ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε τη διοργάνωση Διάσκεψης για τα μεγάλα θέματα της πόλης στο τέλος της Άνοιξης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα νέο μοντέλο συνεργατικών δράσεων «για το καλό της Αθήνας». Αναφερόμενος στα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο, μίλησε για τη νέα γραμμή του ΜΕΤΡΟ με 30 σταθμούς, στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση περιοχών όπως ο Ελαιώνας ή οι Αμπελόκηποι, στις παρεμβάσεις στην οδό Πανεπιστημίου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα έργα του Ιδρύματος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.
Αναφερόμενος στις δράσεις για τον Πολιτισμό, μίλησες για διοργανώσεις διεθνούς κύρους όπως η Documenta 14 που θα γίνει το 2017 σε συνδιοργάνωση με τη πόλη του Κάσελ, έκθεση που θα φέρει την Αθήνα στο επίκεντρο του διεθνούς εικαστικού χάρτη.
Ειδική αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία των δημάρχων Αθηνών, Ρώμης και Παρισιού για το θέμα της μετανάστευσης με στόχο, όπως είπε, «τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσεις για τις μεταναστευτικές ροές, τις

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :