Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Βοιωτία: Τόπος εκπλήξεων

Βοιωτία: Τόπος εκπλήξεων

Η διαδρομή στο γκρίζο της εθνικής οδού διαρκεί λίγο, ίσα ίσα μερικές δεκάδες τραγούδια στο ραδιόφωνο. Στρίβεις δεξιά και αρχίζεις να παίρνεις ανάσες πράσινης δροσιάς. Είσαι στη Βοιωτία. Είναι ένα χειμωνιάτικο πρωί και πάνω από την πεδιάδα αιωρείται ένα λεπτό σύννεφο ομίχλης. Οι πανύψηλες λεύκες του κάμπου ξεπροβάλλουν από το σύννεφο και στο βάθος ορθώνονται οι καταπράσινες πλαγιές των Κολιέδων και του Ελικώνα.

Βοιωτία αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές, όμως ειδικά τον χειμώνα είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του τουρισμού, φιλοξενώντας, εκτός από το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο, και δεκάδες άλλες δραστηριότητες στη φύση. Περνώντας από την Αττική στη Βοιωτία θα συναντήσετε στα δεξιά σας τις δύο λίμνες, την Υλίκη και την Παραλίμνη, που τροφοδοτούν με τα νερά τους τη λίμνη του Μαραθώνα, υδροδοτώντας την πρωτεύουσα.

Λίγο πριν από τον κόμβο του Κάστρου, στα αριστερά απλώνεται η πεδιάδα της Κωπαΐδας, που δημιουργήθηκε από την αποξήρανση της ομώνυμης λίμνης.
Οι λίμνες αυτές ζωντανεύουν τη βοιωτική κοιλάδα, δημιουργώντας χρωματικές εναλλαγές στο τοπίο. Οι ακτές του Ευβοϊκού και οι παραλίες του Κορινθιακού αναζωογονούν με τη θαλασσινή τους αύρα την πεδιάδα, ενώ ο Παρνασσός και ο Ελικώνας στεφανώνουν με τις λευκές κορυφές τους τον πλούσιο φυσικό καμβά της Βοιωτίας. Μέσα στην κοιλάδα βρίσκονται διάσπαρτοι αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, αλλά και τοποθεσίες παρθένας ομορφιάς, που συνθέτουν την εικόνα ενός νομού ιδανικού για πολυήμερες τουριστικές και πολιτιστικές αναζητήσεις, αλλά και για αναζωογονητικές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
Θήβα
Αρχαία αίγλη
Η Θήβα είναι χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης, σε μια εύφορη πεδιάδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ιδρύθηκε από τον Κάδμο, γιο του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Από τους ηρωικούς χρόνους υπήρξε σκηνή αμέτρητων δραματικών μύθων, οι περιπέτειες των οποίων ενέπνευσαν όλους τους μεγάλους Ελληνες τραγωδούς (Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη).
Στα ερείπια του θολωτού τάφου του Μινύα στον Ορχομενό.   Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Στα ερείπια του θολωτού τάφου του Μινύα στον Ορχομενό.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Αξίζει να επισκεφθείτε την ακρόπολη της Θήβας, Καδμεία, όπου βρισκόταν το ανάκτορο του Κάδμου. Εκεί θα δείτε υπολείμματα του μεγάρου και των παραρτημάτων του, που ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της Θήβας. Η πόλη έχει μερικά ακόμη σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, όπως είναι τα υπολείμματα του ναού του Iσμηνίου Απόλλωνα, οι μυκηναϊκοί τάφοι, η Οιδιπόδεια Κρήνη (σε αυτήν ξέπλυνε ο Οιδίποδας τα ίχνη μετά τον φόνο του πατέρα του, Λαΐου) κ.ά. Επίσης η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η υπόγεια πρωτοχριστιανική εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και η εκκλησία του Ευαγγελιστή Λουκά στο A' Νεκροταφείο. Καθώς βγαίνετε από την πόλη, από τον δρόμο της Λιβαδειάς, κοντά σε έναν φράγκικο πύργο που έχτισε τον 13ο αιώνα ο Νικόλαος B' ντε Σεντ Oμέρ (αποτελούσε μέρος φρουρίου που κατέστρεψαν οι Καταλανοί το 1311), θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι αρχαιότητες που σώθηκαν από τις μεγάλες καταστροφές της πόλης ή που προέρχονται από τη Βοιωτία. Ανάμεσα στις συλλογές του μουσείου ξεχωρίζουν τα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής.
Μετά την περιήγηση στην πόλη, επιβάλλεται μια στάση σε μία από τις πολλές ταβέρνες της Θήβας, που είναι διάσημες για σπεσιαλιτέ όπως η προβατίνα και τα άλλα ρουμελιώτικα ψητά, που συνοδεύονται από ντόπιο κοκκινέλι. Αλλες σπεσιαλιτέ της πόλης είναι το κοντοσούβλι, η τηγανόπιτα και το κοτόπουλο βραστό σε λάδι. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να ψωνίσετε διάφορα είδη λαϊκής τέχνης σε καταστήματα της Θήβας.
Η αρχαία Θήβα ιδρύθηκε από τον Κάδμο.   Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Η αρχαία Θήβα ιδρύθηκε από τον Κάδμο.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Περίπου 8 χλμ. από τη Θήβα, βρίσκεται η μονή Σαγματά, που χτίστηκε το 1015 από τον Οσιο Κλήμη στο Σαγμάτιο Ορος. Πήρε το όνομά της από τη λέξη «σάγμα», που σημαίνει σαμάρι. Στη μονή σώζονται ψηφιδωτά και βυζαντινά μωσαϊκά.
Η τραγική ιστορία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, πρώτος βασιλιάς της Θήβας ήταν ο Κάδμος. Αργότερα την κατέλαβαν οι Λαβδακίδες, αλλά γρήγορα τη χτύπησε η δυστυχία. Ο Λάιος, διάδοχος του Λαβδάκου, δολοφονήθηκε από τον γιο του, Οιδίποδα, ο οποίος δεν γνώριζε ότι το θύμα του ήταν ο πατέρας του. Τότε στις πύλες της Θήβας εμφανίστηκε η Σφίγγα, τέρας που καταβρόχθιζε όσους περαστικούς δεν μπορούσαν να λύσουν τα αινίγματά της. Ο Κρέων, διάδοχος του Λαΐου, υποσχέθηκε τότε το χέρι της αδελφής του Ιοκάστης, μητέρας του Οιδίποδα, σε όποιον θα απάλλασσε τη χώρα από το κακό αυτό. Ο Οιδίποδας λύνοντας τον γρίφο και νικώντας το τέρας παντρεύτηκε την ίδια τη μητέρα του, χωρίς και πάλι να το γνωρίζει, πράγμα που προκάλεσε την οργή των θεών εναντίον της Θήβας και κορύφωσε την τραγωδία του ίδιου του Οιδίποδα με την τύφλωσή του.
Θρησκευτικό μνημείο του 1015 μ.Χ. η μονή Σαγματά.  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Θρησκευτικό μνημείο του 1015 μ.Χ. η μονή Σαγματά.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Πλαταιές - Λεύκτρα - Θεσπιές
Θρυλικές πόλεις
Φεύγοντας από τη Θήβα με κατεύθυνση τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα θα φτάσετε στις Πλαταιές, περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας. Εκεί έγινε η τελευταία μάχη στο ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια των Μηδικών Πολέμων το 479 π.X. και ο ελληνικός στρατός, με επικεφαλής τον Σπαρτιάτη Παυσανία, πέτυχε συντριπτική νίκη σε βάρος των Περσών του Μαρδόνιου. Ο σύγχρονος οικισμός είναι χτισμένος κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Αξίζει να δείτε τους οχυρωματικούς περιβόλους διαφόρων χρονικών περιόδων, το Ηραίο (426-425 π.Χ.), τον Ξενώνα (ή Καταγώγιον) του Ηραίου, τον βωμό του Ελευθερίου Διός και το πολυάνδριο, που πιθανολογείται ότι ήταν ο ομαδικός τάφος των πεσόντων Ελλήνων στη μάχη των Πλαταιών.
Μία από τις ισχυρότερες ελληνικές πόλεις ήταν η αρχαία Θήβα.   Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Μία από τις ισχυρότερες ελληνικές πόλεις ήταν η αρχαία Θήβα.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Ξεχωριστή είναι η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, η οποία είναι χτισμένη με υλικό της αρχαίας πόλης. Μόλις πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Πλαταιών, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Κιθαιρώνα, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα.
Θρυλικές μάχες θυμίζουν και τα Λεύκτρα, που βρίσκονται 18 χλμ. από τη Θήβα. Εκεί το 371 π.X. οι Θηβαίοι με τον Επαμεινώνδα συνέτριψαν τους Σπαρτιάτες του Κλεόμβροτου και σήμερα θα δείτε το λίθινο βάθρο πάνω στο οποίο στήθηκε το τρόπαιο της νίκης. Πολύ κοντά στα Λεύκτρα βρίσκεται η αρχαία πόλη Εύτρησις, με μυκηναϊκά τείχη χτισμένα με το πολυγωνικό σύστημα, κατοικίες της πρωτοελλαδικής εποχής και ερείπια εγκαταστάσεων από τη Νεολιθική Περίοδο.
Στις Πλαταιές ο Σπαρτιάτης Παυσανίας κατατρόπωσε τους Πέρσες του Μαρδόνιου.  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Στις Πλαταιές ο Σπαρτιάτης Παυσανίας κατατρόπωσε τους Πέρσες του Μαρδόνιου.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Το αρχαίο πανόραμα συμπληρώνουν οι Θεσπιές, που βρίσκονται 12 χλμ. δυτικά της Θήβας. Μια παράδοση συνδέει την πόλη με τον Πίνδαρο και πολλά περισσότερα θα ανακαλύψετε στην Αρχαιολογική Συλλογή των Θεσπιών στο δημοτικό κατάστημα του ομώνυμου χωριού, με αποκαλυπτικά ευρήματα. Τριγύρω υπάρχει και ένας βυζαντινός πύργος, που είχε δώσει παλαιότερα το όνομά του στην περιοχή: Ερημόκαστρο.
Υλίκη - Παραλίμνη
Οι λίμνες της ζωής
Η περιοχή της Βοιωτίας ήταν στο παρελθόν ένας παράδεισος τρεχούμενων νερών, που κατέληγαν στην κοιλάδα από τα γύρω βουνά. Σήμερα, μετά την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, δύο λίμνες στολίζουν το βοιωτικό τοπίο, η Υλίκη και η πολύ μικρότερη Παραλίμνη.
Το τρόπαιο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα.  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Το τρόπαιο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Η Υλίκη βρίσκεται βόρεια της Θήβας και περικλείεται δυτικά από το βουνό Σφίγγιο, νότια και ανατολικά από το βουνό Μεσσάπιο και βόρεια από το βουνό Πτώο. Στην αρχαιότητα τονιζόταν στη λήγουσα και λεγόταν Υλική.
Τα νερά της χύνονταν στη γειτονική λίμνη Τρεφία ή Ουγγρία, τη σημερινή Παραλίμνη. Η Υλίκη έχει απότομες όχθες και τα νερά της είναι πλούσια σε αλιεύματα. Από το 1957 «ποτίζει» την Αθήνα μέσω της λίμνης του Μαραθώνα.
Δίπλα στην Υλίκη, το χωριό Μουρίκι είναι ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση της λίμνης.    Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Δίπλα στην Υλίκη, το χωριό Μουρίκι είναι ιδανική αφετηρία για την εξερεύνηση της λίμνης.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Η Παραλίμνη βρίσκεται δίπλα στην Υλίκη και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Δίκτυο Νatura 2000». Από τα νερά της αλλά και από παρακείμενες γεωτρήσεις υδροδοτούνται περιοχές της Χαλκίδας.
Η πτώση της στάθμης των νερών της Παραλίμνης αποκάλυψε στον χώρο της ποικίλα αρχιτεκτονικά λείψανα, μυκηναϊκούς θαλαμοειδείς τάφους, γεωμετρικούς και αρχαϊκούς τάφους, καθώς επίσης και ένα οικιστικό συγκρότημα που αποτελείται από μια ορθογώνια κατασκευή η οποία περιβάλλεται από κυκλικό περίβολο, διαμέτρου 12,5 μ.
Με αξιόλογο βιότοπο, η Παραλίμνη προστατεύεται από το «Δίκτυο Νatura 2000».  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Με αξιόλογο βιότοπο, η Παραλίμνη προστατεύεται από το «Δίκτυο Νatura 2000».

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Στο Χελονόκαστρο βρέθηκαν αρχαϊκός ναός και ακρόπολη, με περιβόλους μυκηναϊκών και αρχαϊκών χρόνων. Τα σημαντικότερα έως τώρα ευρήματα είναι κιβωτιόσχημοι τάφοι και ταφικοί περίβολοι με κεραμική όλων των περιόδων της Εποχής του Χαλκού, καθώς και της Γεωμετρικής και της Αρχαϊκής, ενώ υπάρχουν και ευρήματα μεταγενέστερων εποχών.
Αλίαρτος - Ορχομενός
Οι φρουροί της Κωπαΐδας
Με την αποξήρανση της λίμνης δημιουργήθηκαν 241.000 στρέμματα εύφορης γης, με πρώτο καλλιεργούμενο προϊόν το βαμβάκι. Το προϊόν αυτό έδωσε και πάλι αίγλη σε μια πόλη που υπήρχε εκεί από την αρχαιότητα, την Αλίαρτο. Εδώ γεννήθηκαν ο Κέκροπας και η Αλκμήνη, πέθανε ο μάντης Τειρεσίας και σκοτώθηκε το 395 π.X. ο Λύσανδρος, κατά τη διάρκεια πολιορκίας της πόλης από τους Σπαρτιάτες.
Η πύλη της Ακρόπολης στο Ακραίφνιο.   Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Η πύλη της Ακρόπολης στο Ακραίφνιο.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Οι κάτοικοι της περιοχής υπήρξαν κορυφαίοι κατασκευαστές αυλών, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη καλάμια από τη λίμνη Κωπαΐδα.
Στην Αλίαρτο αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη, με ίχνη από την ακρόπολη, από τμήμα του πολυγωνικού τείχους και από το θέατρο. Στον γειτονικό λόφο Σκοπιά βρίσκεται η αρχαία Ακραίφια ή Ακραίφνιον όπου σώζεται τμήμα της οχύρωσης του 4ου π.Χ. αιώνα και πύργος πεντάγωνης κάτοψης με πύλη. Κοντά στην Αλίαρτο βρίσκεται το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, με καθολικό του 16ου ή του 17ου αι. και σημαντικές αγιογραφίες, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η περιοχή της Πέτρας, με πυκνό πράσινο και καταρράκτες. Μια ευχάριστη δασική διαδρομή οδηγεί στο όρος Πτώον και στο ιερό του Απόλλωνα Πτώου, προς τιμήν του οποίου τελούνταν γυμνικοί και μουσικοί αγώνες.
Ανάγλυφη διακόσμηση από τον τάφο του Μινύα, του βασιλιά του Ορχομενού.   Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Ανάγλυφη διακόσμηση από τον τάφο του Μινύα, του βασιλιά του Ορχομενού.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Ο γειτονικός Ορχομενός είναι μια κωμόπολη με πολύ πράσινο και άφθονα νερά, ενώ αποτελεί κέντρο βαμβακοπαραγωγής και πεστροφοκαλλιέργειας. Αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαία πόλη, με σημαντικότερα μνημεία τον θολωτό τάφο του «Μινύου», το θέατρο, το μυκηναϊκό ανάκτορο και τα οχυρωματικά τείχη. Επίσης, το βενετσιάνικο κάστρο στον λόφο Ακόντιο και τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Σώζοντος, 9ου αιώνα, του Ευαγγελιστή Λουκά και του Αγίου Νικολάου με τις κατακόμβες.
Ενδιαφέρον είναι και το καθολικό της μονής Σκριπούς, με παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό στο εσωτερικό του ναού και κτίριο της μυκηναϊκής εποχής στον περίβολο. Βορειότερα της πόλης βρίσκεται η Πηγή των Τριών Χαρίτων, της οποίας ακόμη και σήμερα τα νερά αναβλύζουν από τη βραχόπετρα του Υφανείου Ορους. Οι θρύλοι και οι παραδόσεις που ντύνουν το τοπίο μάς μεταφέρουν σε μακρινές και παράξενες εποχές.
Ο πύργος του Υψηλάντη πάνω από την Κωπαΐδα.  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Ο πύργος του Υψηλάντη πάνω από την Κωπαΐδα.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Κοιλάδα με ιστορία
Η λίμνη της Κωπαΐδας δημιουργήθηκε από τα νερά του Ελικώνα, του Χλωμού και του Πτώου, ενώ σε αυτήν κατέληγε και ο ποταμός Κηφισός. Μέσα στους αιώνες έδινε συνεχώς «μάχες» με τους ανθρώπους για να παραμείνει ζωντανή, ωστόσο τελικώς τα νερά έφυγαν και έδωσαν τη θέση τους στην ομώνυμη εύφορη κοιλάδα. Οι πρώτοι που αποξήραναν την λίμνη Κωπαΐδα ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι του Ορχομενού, οι Μινύες, ωστόσο τα αρδευτικά τους έργα καταστράφηκαν από σεισμούς. Σταδιακά η περιοχή πλημμύρισε πάλι και ξανασχηματίστηκε η λίμνη. Εργα αποξήρανσης έγιναν και κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το φαράγγι του Ασωπού.  Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Το φαράγγι του Ασωπού.

Φωτογραφία: Ηρακλής Μήλας
Η τελική αποξήρανση της Κωπαΐδας άρχισε τη δεκαετία του 1880 και τελείωσε το 1931, δημιουργώντας μια κοιλάδα γεμάτη καλλιέργειες.
Σχηματάρι - Τανάγρα
Οι συνήθεις αδικημένοι
Το Σχηματάρι και η Τανάγρα διεκδικούν ίσως τον τίτλο των πλέον αδικημένων περιοχών της Βοιωτίας, καθώς οι περαστικοί ταξιδιώτες τις θεωρούν απλώς στάσεις διοδίων της εθνικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι οι πόλεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό -και όχι μόνο- ενδιαφέρον. Στρίβοντας δεξιά από την Εθνική, φθάνετε στην κωμόπολη Σχηματάρι. Κάποτε ήταν ένα μικρό χωριουδάκι, που είχε όμως να καυχηθεί για μια εθνική πρωτιά: εδώ λειτούργησε το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα. Σήμερα η πόλη έχει μεγαλώσει, ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαθέτει εκτός από σχολεία και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο, το οποίο συγκεντρώνει τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή.
Η Τανάγρα ήταν μια σημαντική αρχαία πόλη, που απλωνόταν από τη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού μέχρι την περιοχή του Ωρωπού, ενώ τα αρχαία νεκροταφεία είναι διάσπαρτα σε όλο το μήκος της κοιλάδας. Ο Ομηρος την αναφέρει ανάμεσα στις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο, με την ονομασία Γραία. Οι ανασκαφές στις αρχές του 20ού αιώνα έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τις περίφημες Tαναγραίες Κόρες, μικρά πήλινα αγάλματα με εντυπωσιακές φορεσιές που σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο Σχηματαρίου. Ενδιαφέρον έχει και το μεσαιωνικό κάστρο.
Φεύγοντας από την Τανάγρα με κατεύθυνση δυτικά, θα φθάσετε στα γραφικά Δερβενοχώρια, που βρίσκονται χτισμένα στο οροπέδιο των Σκουριών και φυλάνε εδώ και χρόνια τα «δερβένια», τα περάσματα, προς την Αττική και την Πάρνηθα. Σήμερα είναι γνωστά για τις χασαποταβέρνες τους που γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα με κόσμο από τους δύο νομούς.
Συνεχίζοντας βορειότερα συναντάμε την περιοχή που ορίζει ο ποταμός Ασωπός, έναν υπέροχο τόπο με αμπελώνες και χαμηλή βλάστηση. Υπάρχουν πολλά μικρά χωριά για να σταματήσει κανείς, με πιο ενδιαφέροντα την Ασωπία με τη μονή Τσάτσαρη, την Καλλιθέα, την Πύλη και το χωριό Αρμα με το παλιό κάστρο.
Απαγορευμένος Ασωπός
Ενας μυθικός ποταμός που σήμερα έχει πέσει θύμα της βιομηχανικής ρύπανσης. Πηγάζει από τον Ελικώνα, περνά από τη Βοιωτία και την Αττική και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο, κοντά στον Ωρωπό. Στα 57 χιλιόμετρα που διανύει διαμορφώνει καταπράσινα φαράγγια και όμορφες παρόχθιες περιοχές. Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι, κολυμπούσαν και ψάρευαν στο ποτάμι, σήμερα όμως στον ποταμό καταλήγουν απόβλητα από εργοστάσια. Στον Ασωπό πλέον δεν υπάρχουν ψάρια και το κολύμπι απαγορεύεται. Τα νερά του είναι γεμάτα βαρέα μέταλλα και είναι ακατάλληλα όχι μόνο για πόση αλλά και για άρδευση.
Fast info
Καβείρια μυστήρια
Μια άλλη πλευρά της αρχαίας ιστορίας της περιοχής παρουσιάζεται στο Kαβείριον, το ιερό που συνδέεται με τη λατρεία των Kαβείρων. Βρίσκεται 8 χλμ. δυτικά της πόλης της Θήβας και ήταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες άγνωστες στην ελληνική μυθολογία, τον Κάβειρο και τον Παίδα. Εκεί ανακαλύφθηκαν ο ναός, η στοά και ο περίβολος, ελλειψοειδή και κυκλικά κτίρια, των οποίων η λειτουργία είναι άγνωστη, καθώς και ένα ελληνιστικό και ένα ρωμαϊκό θέατρο.
Η Κοιλάδα των Μουσών
Είναι μια πανέμορφη τοποθεσία στο όρος Eλικών, την οποία θα ανακαλύψετε φτάνοντας με αυτοκίνητο από τη Θήβα μέχρι το χωριό Παλαιοπαναγιά και μετά συνεχίζοντας με τα πόδια. Η κοιλάδα στο παρελθόν ήταν γεμάτη πυκνή βλάστηση και είχε δεκάδες πηγές. Εδώ κατοικούσαν οι Μούσες, που είχαν και το δικό τους ιερό, το Μουσείο, στη μέση ενός άλσους. Η κοιλάδα συνδέεται και με τη μεγάλη μορφή του Ησιόδου, αφού η πολίχνη Ασκρα στην οποία έζησε ο αρχαίος ποιητής βρισκόταν στις παρυφές του ιερού δάσους των Μουσών. Η περιοχή ήταν πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς-προσφορές στις Μούσες, όμως ελάχιστα έχουν βρεθεί, καθώς τα περισσότερα κλάπηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους ή χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους για το κτίσιμο των σπιτιών τους.
Πλαταιές στους αιθέρες
Στις Πλαταιές βρίσκεται ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των σπορ του αέρα. Εδώ δίνουν κάθε Σαββατοκύριακο το ραντεβού τους με τις συγκινήσεις του αιωροπτερισμού (hang gliding) και του αλεξίπτωτου πλαγιάς (parapente) δεκάδες πιλότοι, που κατακλύζουν το σημείο απογείωσης στις πλαγιές του Κιθαιρώνα. Ο χώρος της απογείωσης φιλοξενεί ήδη ένα κιόσκι, ενώ στο σημείο που συνήθως προσγειώνονται οι αλεξιπτωτιστές, στις Πλαταιές, λειτουργεί ξενώνας με ειδικές τιμές για αεραθλητές.
ΔΙΑΜΟΝΗ
«ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» (Δημοκρίτου 5-7, Θήβα, 22620 81500, 81502, 81522, www.dionysionthiva.gr) . Κεντρικό ξενοδοχείο της Θήβας, το οποίο επαναλειτουργεί ανακαινισμένο από τις αρχές του 2014. Διαθέτει 24 δωμάτια, μονόκλινα, δίκλινα, καθώς και δύο junior suites.
«HOTEL ΝΙΟΒΗ» (Επαμεινώνδα 63, Θήβα, 22620 29888, 89094, 89093,www.hotelniovi.gr). Χτισμένο σε πεζόδρομο δίπλα στην κεντρική πλατεία, είναι ένας ανακαινισμένος χώρος, με άψογη εξυπηρέτηση και σύγχρονο περιβάλλον.
«HOTEL VILLA ANGELINA» (Πλαταιές, 22620 97496, 6972 215949,www.hotelangelina.gr). Ενα όμορφο παραδοσιακό μικρό ξενοδοχείο έξω από τις Πλαταιές, ανάμεσα στα πεύκα και στα πλατάνια. Το προτιμούν κυρίως οι αεραθλητές, αλλά και νεανικό κοινό.
«ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥΣΩΝ» (Ευαγγελίστρια, Αλίαρτος, 22680 22100, 69367 40330, www.xenonas-ktimamuson.gr). 12 χλμ. από την Αλίαρτο, σε μια έκταση 8 στρεμ. με βελανιδιές και έλατα. Διαθέτει 4 δίκλινους και 4 τρίκλινους χώρους, με μικρές κουζίνες και άνετα μπάνια. Κατάλληλο για εξορμήσεις στον Ελικώνα.
ΦΑΓΗΤΟ
«ΣΕΜΕΛΗ» (Αγίου Νικολάου 1, Θήβα, 22620 81222). Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με μοντέρνο «άγγιγμα» σε έναν πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Κυριακής) 11:00 έως 18:00. Παρασκευή και Σάββατο βράδυ προσφέρει επιπλέον πιάτα και λειτουργεί υπαίθριο μπαρ.
«ΒΑRBECUE» (Επαμεινώνδα 86, Θήβα). Νέο εστιατόριο, με πλούσιο μενού και όμορφη διακόσμηση. Είναι ανοιχτό και το μεσημέρι και θα το βρείτε εύκολα στην κεντρική πλατείας της Θήβας. «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ» (Πλατεία Ευαγγελιστή Λουκά - Ορχομενός, 22610 33069). Κλασικό καφέ και μεζεδοπωλείο στο κέντρο του Ορχομενού, με καλούς κρεατομεζέδες, κοκκινέλι και τσίπουρο.
«ΤΑΞΥΔΙΑ» (28ης Οκτωβρίου 34, Ορχομενός, 6978 288508). Καφέ-μεζεδοπωλείο με περιποιημένο φαγητό και γλέντι μετά οινοποσίας και ζωντανής ρεμπέτικης μουσικής.
«ΤΟ ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΟ» (Λεύκτρα, 22620 91253). Ψητοπωλείο - ταβέρνα με καλό κρέας και κρασί.
Κείμενο: Νέλλη Καψή
Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας
πηγη:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :